O AFACERE DE SUCCES

Un factor al îmbătrânirii tenului: zahărul

ARTISTRY

Michelle D’Allaird relatează cum se leagă consumul de zahăr de posibilitatea apariției ridurilor.

Se vorbește atât de mult despre legătura dintre frumusețea interioară și cea exterioară și despre procesul fiziologic de îmbătrânire, încât se poate crea cu ușurință confuzie. Unul dintre cele mai importante aspecte asupra căruia se concentrează industria îngrijirii tenului la momentul actual este procesul de îmbătrânire prin glicozilare.

Glicozilarea este „zaharisirea” celulelor. Practic, aceasta are loc în fiecare celulă a corpului, inclusiv la nivelul epidermei. Organismul folosește zahărul pentru a genera energie celulară. Însă cantitățile excesive de zahăr sunt nocive atât pentru organism, cât și pentru epidermă. În epidermă, moleculele de zahăr se leagă de proteine, precum colagenul și elastina, și formează substanțe cunoscute ca produși finali de glicare, denumiţi prescurtat AGE (Advanced Glycation End products). AGE-urile determină legarea încrucișată a fibrelor de colagen (făcându-le inflexibile, ceea ce cauzează apariția liniilor fine și a ridurilor), declanșează inflamarea, creează enzime care degradează funcția și comportamentul proteinelor și privează organismul de sistemul său natural de regenerare prin antioxidanți.

Mai mult, când acești produși AGE sunt influențați de factori de mediu precum expunerea la raze UV, fumat, poluare, alimentație deficitară și stres, ei devin și mai distructivi.

Reducerea efectelor secundare ale glicozilării

Ce putem face în această privință? O mulțime de lucruri! Să începem cu cele mai simple dintre ele, obiceiurile alimentare și stilul de viață. Cu toții am auzit expresia „Ești ceea ce mănânci”, iar acest lucru este complet adevărat. Pentru a reduce glicozilarea trebuie să reducem la minim cantitatea de zaharuri adăugate. Acest lucru se referă atât la zahărul pe care îl adăugați în preparate, cât și la zaharurile care sunt adăugate în timpul procesării. Citiți etichetele cu atenție. Cu siguranță nu puteți elimina complet zahărul, însă îl puteți reduce semnificativ dacă nu adăugați zahăr și dacă evitați alimentele îndulcite cu zahăr.

Nu uitați de carbohidrați. Carbohidrații se descompun în zaharuri în organism, fiind folosiți apoi pentru energie dacă este necesar… dacă nu, rămân în corp. Carbohidrații precum paste, orez, pâine și cartofi se descompun cel mai rapid, de aceea sunt primii care se depun. Consumați cât mai puțin din aceste produse și concentrați-vă mai mult pe consumul unor alimente cu conținut ridicat de fibre, orez brun și cereale integrale. Peștele, fructele și legumele au beneficiul suplimentar de a furniza cantități mari de antioxidanți care protejează organismul.

Un stil de viață sănătos reduce efectele nocive ale radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar. Un somn bun, mișcarea și eliminarea stresului sunt absolut esențiale. Consumul de țigări și alcool, nivelurile ridicate de stres, somnul deficitar și lipsa de mișcare sunt factori care promovează procesul dăunător de glicozilare și producerea de AGE-uri nocive.

Nu în cele din urmă, este recomandat să folosiți produse premium de îngrijire a tenului. Și mai presus de toate, folosirea loțiunii solare vă protejează de efectele razelor UV care declanșează glicozilarea. Secretul unui ten frumos este înțelegerea numeroșilor factori care îl influențează și importanţa alegerilor pe care le puteți face pentru a-l obține!

Folosim module cookie pentru a vă oferi o experiență optimă pe site-ul nostru. Modulele cookie sunt fișiere stocate în navigatorul dumneavoastră și sunt folosite de majoritatea website-urilor pentru a facilita personalizarea experienței dumneavoastră online.

Continuând să utilizați website-ul nostru fără a modifica setările, sunteți de acord să utilizăm module cookie.

Înțeleg