O AFACERE DE SUCCES
© Shutterstock

Colorați-vă viața pentru o stare de bine

Nutriţie & Wellbeing

Aflați de ce culorile sunt importante în alimentație și răspundeți la chestionar

Fără culoare, viața ar fi plictisitoare. Culorile ne afectează starea de spirit și comportamentul într-o mulțime de feluri interesante și neașteptate. De exemplu, cercetătorii au descoperit că atunci când vedem culoarea roșie înaintea unui examen, putem avea o performanță mai scăzută, în vreme ce dacă vedem culoarea albastră, suntem mai creativi. Aveți nevoie de motivație pentru a face mișcare fizică? Înconjurați-vă de verde. Vreți să încurajați conversațiile? Purtați ceva galben. Aveți nevoie de mai mult calm în locul în care vă aflați? Umpleți-l cu albastru. Pe scurt, culorile au un mod aparte de a influența totul în jurul nostru. Inclusiv starea noastră de bine.

Colorați-vă dieta

Roșu, galben, portocaliu, violet, verde și alb; combinați aceste culori în cinci porții pe zi și veți fi pe drumul bun spre a vă susține starea de bine. Fitonutrienții – nutrienți găsiți în fructe, legume, plante – există în acești pigmenți cromatici și oferă o mulțime de beneficii:

Alb – oase: Se știe că ceapa conține vitamina C, care contribuie la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a sistemului osos. Ceapa oferă, de asemenea, fitonutrientul numit quercetină. Un alt mod de a consuma această culoare ar fi să mâncați banane, piersici albe, ciuperci sau porumb alb.

Portocaliu și galben închis – ochi: Se știe că morcovii conțin beta-caroten, care are în componență o pro-vitamină A care contribuie la menținerea vederii normale. Plantele galbene, cum ar fi gălbenelele, oferă și ele fitonutrientul numit luteină. Dacă preferați, pentru a consuma această culoare puteți mânca, de asemenea, piper galben, cartofi dulci sau grepfrut.

Roșu – imunitate: Acerola este o sursă cunoscută de vitamina C, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. În plus, roșiile oferă fitonutrientul numit licopen. Rubarba și cartofii roșii aparțin și ei acestei grupe cromatice.

Violet și albastru – creier: Se știe că strugurii conțin folat, care contribuie la menținerea sănătății psihice. Se știe, de asemenea, că afinele, coacăzele negre și socul conțin vitamina C. În plus, coacăzele conțin fitonutrientul numit antocianină.

Verde – energie: Plantele verzi, cum ar fi avocado, merele, pepenele galben și sparanghelul asigură nutrienți esențiali. De exemplu, algele asigură aportul de iod. Iodul contribuie la metabolismului energetic normal și la funcția cognitivă normală.

* „Global assessment of select phytonutrient intakes by level of fruit and vegetable consumption”; Mary M. Murphy, Leila M. Barraj și Judith H. Spungen; British Journal of Nutrition (2014), 112, 1004-1018.

Răspundeți la chestionarul nostru!

Ați fost atent(ă)? Credeți că puteți răspunde la toate întrebările din chestionarul nostru despre fitonutrienți? Încercați și distribuiți rezultatele!

Folosim module cookie pentru a vă oferi o experiență optimă pe site-ul nostru. Modulele cookie sunt fișiere stocate în navigatorul dumneavoastră și sunt folosite de majoritatea website-urilor pentru a facilita personalizarea experienței dumneavoastră online.

Continuând să utilizați website-ul nostru fără a modifica setările, sunteți de acord să utilizăm module cookie.

Înțeleg