O AFACERE DE SUCCES
© Shutterstock

Vitamina D

Vitamine şi suplimente alimentare

De ce puteți avea, totuși, o deficiență și cum să rezolvați problema

Atunci când cerul este senin, soarele strălucește și aerul e încins, deficiența de vitamina D poate părea irelevantă. De ce să vă gândiți la vitamina soarelui când nu duceți lipsă de soare? Dar lucrurile ar putea să nu fie chiar așa cum par.

Ce trebuie să știți

În primul rând, vitamina D are o gamă întreagă de beneficii. De exemplu, participă la procesul de diviziune celulară și contribuie la menținerea sănătății sistemului osos, a sănătății dinților și a funcției normale a sistemului muscular; la absorbția normală a calciului și fosforului; și la funcționarea normală a sistemului imunitar.

În al doilea rând, nu este prezentă în mod natural în multe alimente, însă poate fi produsă endogen. Cu alte cuvinte, organismul nostru poate produce vitamina D prin sinteză atunci când razele ultraviolete intră în contact cu pielea. De fapt, dacă stați la soare timp de 30 de minute pe zi (fără să vă dați cu cremă de protecție solară) puteți asigura necesarul zilnic de vitamina D.*

Insuficiența de vitamina D

Date fiind cele de mai sus, poate vă surprinde că un amplu studiu finanțat de Uniunea Europeană a demonstrat că insuficiența de vitamina D predomină la 40,4% din populația Europei, indiferent de vârstă, etnie și latitudine.** Iarna, factorii sunt clari: zilele scurte, mult timp petrecut în interior. Dar ce se întâmplă în timpul verii?

© iStockphoto

Întrucât razele ultraviolete nu sunt chiar cele mai bune prietene ale pielii, putând să provoace îmbătrânirea prematură, experții ne sfătuiesc să folosim o cremă cu protecție solară și să evităm expunerea la soare în mijlocul zilei. Însă făcând acest lucru se reduce simțitor producția de sinteză a vitaminei D la nivelul pielii. Vă întrebați de ce? Urmăriți acest videoclip, care demonstrează pe scurt această provocare și oferă o soluție.

Trei moduri de a beneficia de vitamina D

  1. Peștii grași: somonul, tonul și macroul, precum și uleiurile din ficat de pește, sunt o sursă bună de vitamina D liposolubilă.

  2. Ouăle și brânza: cantități mici de vitamina D se găsesc și în gălbenușul de ou, în ficatul de vită și în anumite tipuri de brânză.

  3. Un supliment alimentar: un mod excelent de a acoperi o eventuală carență de vitamina D este un supliment alimentar specializat în vitamina D. Conținând două forme de vitamina D, colecalciferol și ergocalciferol, din drojdie cultivată la o unitate parteneră certificată NutriCertTM, NUTRILITETM Vitamina D asigură un mod ușor și eficient de a vă asigura că beneficiați de suficientă vitamina D indiferent de anotimp

*Cantitatea de vitamina D produsă la nivelul pielii cu ajutorul soarelui poate fi afectată de latitudine, anotimp, stratul de ozon și nori, caracteristici de suprafață, îmbrăcăminte, culoarea pielii și vârstă. Sursa: EFSA NDA Panel, 2016. Opinia științifică asupra valorilor nutriționale de referință pentru vitamina D. EFSA Journal 2016;14(10):4547, 145 pp. doi:10.2903/j.efsa.2016.4547; https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2016.4547

**Sursa: Cashman KD, Dowling KG, et al. Vitamin D deficiency in Europe:pandemic? Am J Clin Nutr (2016) 103(4):1033–44.10.3945/ajcn.115.120873.

Folosim module cookie pentru a vă oferi o experiență optimă pe site-ul nostru. Modulele cookie sunt fișiere stocate în navigatorul dumneavoastră și sunt folosite de majoritatea website-urilor pentru a facilita personalizarea experienței dumneavoastră online.

Continuând să utilizați website-ul nostru fără a modifica setările, sunteți de acord să utilizăm module cookie.

Înțeleg