Timp de pregătire și de gătire: 1 oră și 45 min de minute
Ingrediente:
2 linguri ulei de măsline
2 șalote, tocate mărunt
2 căței de usturoi, tocați mărunt
175 g orez Arborio
150 ml de vin alb, sec
1 l bază supă de legume, menținută fierbinte pe aragaz
80 ml smântână grasă
1/4 dovleac mic, fără semințe, tăiat felii subțiri
Sare și piper proaspăt măcinat
Pentru servire: 3 – 4 linguri de smântână și 2 – 3 linguri de parmezan ras
Metodă de preparare:
Pentru risotto: Încălziți uleiul într-o tigaie mare, nu foarte adâncă (de exemplu, tigaia pentru sotare Senior din Setul pentru familie). Puneți-l la încins la căldură medie. Adăugați șalotele, usturoiul și un vârf de sare. Lăsați pe foc 5 – 6 minute până când se înmoaie.
Adăugați orezul și amestecați frecvent timp de 2 – 3 minute, până când orezul devine translucid. Adăugați vinul, lăsați să dea în clocot, apoi lăsați la foc mic încă 2 minute.
Încorporați baza de supă de legume, adăugând o cantitate cât încape într-un polonic, amestecând și lăsând să fiarbă la foc mic, până când orezul a absorbit toată supa înainte de adăugarea următorului polonic.
Continuați până când orezul a absorbit toată baza de supă și este moale și cremos – aproximativ 25 – 30 de minute. Poate nu va fi necesar să folosiți toată baza de supă.
Preîncălziți cuptorul la 190°C (170° ventilator), gaz 5.
După ce orezul este gata, adăugați smântâna grasă, omogenizați și asezonați după gust. Transferați compoziția într-un vas de copt și așezați deasupra feliile de dovleac.
Coaceți timp de 30 – 40 de minute până când risotto-ul se rumenește deasupra, iar dovleacul este moale în interior.
Pentru servire: Scoateți din cuptor și lăsați timp de 5 minute înainte de a servi cu smântână. Presărați deasupra parmezan ras.