Timp total de preparare: 1 oră și 30 de minute / Porții: 6 / Valoare energetică per porție: 268 kcal
Echipament pentru gătit:
Tigaia non-aderentă de 30 cm cu capac din sticlă tratată termic
Boluri pentru amestecare cu capac
Ingrediente:
500 g de picior de miel
1 ceapă
1 cățel de usturoi
1 vârf de semințe de chimion
5 fire de coriandru
ardei iute roșu (pe vârful cuțitului)
8 batoane de scorțișoară
sare, amestec de piper după gust
Ingrediente pentru sos:
250 ml de iaurt natural
4 fire de mentă
1 linguriță de suc de lămâie
sare și piper după gust
Informații nutriționale per porție (400 ml):
Proteine - 23,2 g
Grăsimi - 17,6 g
Carbohidrați - 4,1 g
Valoare energetică - 267,8 kcal
Colesterol - 87,5 mg
Index glicemic - 20 (scăzut)
Metodă de preparare:
Îndepărtează venele de pe piciorul de miel și taie-l, la început, în cuburi. Apoi, folosind un cuțit mare, toacă cuburile în bucăți mici. Ca alternativă, poți trece carnea prin mașina de tocat.
Toacă mărunt ceapa și usturoiul, pune-le în bolul de amestecare, adaugă frunzele de coriandru tocate și carnea tocată. Amestecă bine, asezonează cu sare și piper, adaugă ardeiul iute roșu. Pune la frigider amestecul timp de o oră.
Toacă mărunt frunzele de mentă, combină-le cu iaurtul, adaugă sucul de lămâie și semințele de chimen, sare și piper după gust, amestecă bine și pune la frigider pentru 15-20 de minute.
Scoate amestecul de carne din frigider și frământă-l de mai multe ori ca să scoți aerul și să-l faci mai maleabil; apoi împarte amestecul în 8 porții.
Cu mâinile umezite ia o porție din amestec și formează o „clătită”. Pune un baton de scorțișoară la marginea acestei „clătite” și ruleaz-o astfel încât batonul de scorțișoară să fie parțial înăuntru și parțial înafară. Fă același lucru cu celelalte 7 porții.
Preîncălzește tigaia la foc mediu, apoi gătește kebaburile timp de 2-3 minute pe fiecare parte (4 părți în total). Apoi acoperă cu un capac, dă focul la minimum și lasă kebaburile în tigaie timp de încă 5-7 minute.
Transferă kebaburile gătite pe farfurii individuale, 2 per porție și servește cu sos de iaurt. Poate fi folosit orice alt sos, după preferințe.
Când carnea este tăiată cubulețe (în loc să fie tocată), kebabul este mai suculent. Poți folosi bețe de frigărui obișnuite în loc de batoane de scorțișoară. Totuși, batoanele de scorțișoară pot fi folosite de mai multe ori.