Timp total de preparare: 1 oră și 10 minute / Porții: 4 / Valoare energetică per porție: 393 kcal
Echipament pentru gătit:
Tigaia non-aderentă de 30 cm, cu capac din sticlă tratată termic
Tigaie senior pentru sotare, cu capac
Ingrediente:
1 kg file de șalău (fără piele și oase)
20 g făină
50 ml ulei vegetal
400 g morcov
400 g ceapă
30 ml de vin alb sec
300 de ml de pulpă de roșii
4 cuișoare
1 g de scorțișoară
10 ml de oțet din vin sau suc de lămâie
frunză de dafin
sare și piper
Informații nutriționale per porție:
Proteine - 47,0 g
Grăsimi - 13,7 g
Carbohidrați - 20,5 g
Valoare energetică - 393,4 kcal
Colesterol - 150 mg
Index glicemic - 85 (ridicat)
Metodă de preparare:
Porționează fileul de pește, trece-l prin făină și îndepărtează făina în exces. Adaugă uleiul vegetal în tigaie și prăjește peștele file până este gata pe jumătate - 1,5-2 minute pe fiecare parte. Nu prăji prea tare peștele ca să nu fie prea uscat. Gătește-l până este gata într-o tigaie pentru sotare.
Sotează ceapa tocată mărunt și morcovul răzuit într-o tigaie pentru sotare senior timp de 15-20 de minute. Apoi adaugă vin alb sec și lasă-l să se evapore. Adaugă pulpa de roșii, oțetul din vin, sare, piper, cuișoare, scorțișoară și frunza de dafin. Gătește totul încă 5 minute.
Când este gata, marinata ar trebui să aibă consistența unei smântâne groase. Scoate jumătate din marinată din tigaia pentru sotare. Aranjează peștele file peste stratul subțire de marinată rămasă, apoi toarnă jumătatea de marinată pe care ai scos-o peste el, acoperă cu capacul și adu la fierbere. Când etanșarea umedă dintre tigaie și capac s-a format, stinge focul. Lasă peștele să se odihnească timp de 25-30 de minute înainte să îl servești fierbinte sau rece.