Timp total de preparare: 1,5 ore / Porții: 10 / Valoare energetică per porție: 183 kcal
Echipament pentru gătit:
Vas de gătit cu aburi – 4 litri
Tigaie pentru sotare cu capac – 1 litru
Boluri pentru amestecare cu capac
Capac înalt
Ingrediente:
5 linguri de gem de zmeură
200 g zmeură sau căpșuni (proaspete sau înghețate)
300 ml smântână 20%
3 gălbenușuri de ou
3 linguri de zahăr
60 g alune zdrobite
Ingrediente pentru pandișpan:
1/2 cană de făină
3 ouă
1/2 cană de zahăr
1 linguriță praf de copt
Informații nutriționale per porție:
Proteine - 3,5 g
Grăsimi - 11,0 g
Carbohidrați - 17,5 g
Valoare energetică - 183,0 kcal
Colesterol - 153 mg
Index glicemic - 95 (ridicat)
Metodă de preparare:
Prepară pandișpanul: folosește un mixer, bate albușurile cu zahărul până obții o compoziție pufoasă. Continuă să bați, adaugă făina cernută și praful de copt.
Toarnă aluatul în vasul cu aburi preîncălzit și uns cu unt. Gătește pandișpanul timp de 30-40 de minute. Când aluatul începe să se desprindă de marginile vasului, stinge focul. Verifică dacă este gata cu o scobitoare sau un băț de frigăruie.
Lasă pandișpanul să se răcească în aer liber. Apoi taie-l în bucăți și pune câte o bucată pe fundul bolurilor mici individuale de servire.
Pune zmeură peste pandișpan. Pune deoparte.
Gătește șarlota în partea superioară a vasului cu abur. Încălzește jumătate din smântână în tigaia pentru sotare. Între timp, bate gălbenușurile cu zahărul până ce sunt ca o spumă. Adaugă smântâna încălzită la amestecul de gălbenușuri și bate bine cu mixerul. Transferă șarlota în tigaia pentru sotare și pune la foc mic. Amestecă cu grijă până ce se îngroașă șarlota.
În fiecare bol de servire, adaugă 1 lingură de gem de zmeură. Apoi adaugă șarlota răcită. Ornează cu nuci și lasă la frigider pentru cel puțin 2-3 ore. Ornează cu fructe de pădure înainte de servire.